Het belang van je darmgezondheid

Als specialisatie heb ik gekozen voor de darmen. Bij de darmen denken mensen vaak aan 'poepen'.  Maar je darmen zorgen voor veel meer dan zorgen dat je kunt poepen. Oude geneesheren hebben altijd gezegd: "ziekte zetelt in je darm".  Je darmen zijn namelijk enorm belangrijk voor je hele gezondheid.

 

Dat is ook logisch als je bedenkt dat alles wat je lichaam nodig heeft, moet worden verteerd én opgenomen. Zonder je spijsverteringsstelsel kan je lichaam dus helemaal niks.

 

Maar daarnaast zorgen je darmen ervoor dat de schadelijke stoffen juist buiten blijven. Ze hanteren dus - als het goed is - een heel selectief deurbeleid. Om dit te kunnen helpen 100.000 miljard micro-organismen in de darmen ons. Voor je beeldvorming:  we hebben 'maar' 30.000 miljard lichaamscellen.

 

Deze bacteriën helpen ons om ons voedsel te verteren, maar produceren zelf ook belangrijke stoffen die wij nodig hebben. Het grootste gedeelte van ons immuunsysteem zit in onze darmen. Onze darmen zijn zelfs zo belangrijk dat onze hersenen en darmen continu met elkaar communiceren.

 De darmen vervullen dus hele belangrijke taken in ons lichaam. Dat merk je niet, totdat er iets mis gaat met je darmgezondheid. Veel chronische ziekten worden in verband gebracht met darmproblemen. Voorbeelden hiervan zijn depressies, diabetes, reuma, huidklachten, chronisch vermoeidheidssyndroom, hart & vaatziekten,... 

 

Hoeveel impact je darmen hebben op je gezondheid heb ik zelf ondervonden. Van kinds af aan heb ik buikpijn en darmproblemen gehad. Als volwassene heb  ik jarenlang geaccepteerd dat deze klachten bij mij horen. Ik had mijn leven hierop aangepast.  Totdat ik een darm-herstelplan volgde. Wat is het een verademing om te ervaren hoe het is om te leven zónder die klachten! 

 

Vanwege de grote invloed van je darmen op je gezondheid is de darmgezondheid een belangrijk onderdeel in mijn trajecten.