Over mijn logo: de Paardenbloem

Het is je misschien wel opgevallen: mijn logo is een paardenbloem. Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik hiervoor gekozen heb.

 

Zo'n gewoon en doorsnee plantje, die je overal ziet. Onkruid dat tussen je gras en tegels opkomt. Een frustratie voor mensen die van een strak terras of gazon houden.... En toch verdient de Paardenbloem het om mijn logo te zijn! Want wist je dat de paardenbloem een ontzettend bijzondere plant is?

 

Ze zit bomvol vitaminen en mineralen.  Zo zit bijvoorbeeld in 100 gram paardenbloemen 115 mg vitamine C (  1 sinaasappel weegt ongeveer 120 gram en bevat 66 mg) Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden paardenbloembladeren niet voor niks als voedsel aanbevolen. Een echte "superfood" dus. En ze groeit gewoon in je tuin! 

 

Het is van oudsher bekend dat paardenbloemen een reinigende werking op lever, nieren en blaas hebben. Al in de 7e eeuw gebruikten de Chinezen de paardenbloem als medicijn tegen gal- en leverziekten. In het voorjaar werd de paardenbloem vaak aanbevolen voor de voorjaarsreiniging. 

 

De Latijnse naam van Paardenbloem is Taraxacum Officinalis. Alle planten met 'officinalis' stonden te boek als 'erkend geneeskrachtig'.  Van de meeste kruiden mogen we vanuit de wetgeving niet meer vertellen wat hun heilzame werking is. Maar van de paardenbloem mogen we nog steeds zeggen dat het de 'interne reiniging bevordert'. 

 

 

De paardenbloem is ook een krachtig standvastig plantje: ze laat zich moeilijk uitroeien. Ze weet zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Een uitdaging waar wij als mensen ook regelmatig mee te maken hebben. 

 

Voor mij persoonlijk staat de paardenbloem ook symbool voor speelsheid, loslaten en durven dromen. Hoe leuk was het als kind om tegen een uitgebloeide paardenbloem te blazen en te zien hoe de pluisjes door de wind meegenomen werden. Je kon je voorstellen dat je meeging met de pluisjes, op avontuur de wijde wereld in. Nog steeds kan ik de verleiding niet weerstaan als ik een uitgebloeide paardenbloem zie....  Ze helpt mij te dromen en los te laten wat ik niet meer nodig heb. 

 

De paardenbloem. Zo'n gewoon plantje, maar zo bijzonder en veelzijdig! Als je het maar ziet en weet. 

 

En zo is het ook met het aanpakken van onze klachten, aan het werken aan je gezondheid. Door kleine aanpassingen in je leven door te voeren kan je al zoveel winst halen. Je hoeft het niet te zoeken in dure, exotische producten en ingewikkelde recepten. Wat je nodig hebt, is ook vaak dicht bij huis te vinden.  Als je het maar ziet en weet.