Wat moet ik nemen?

Als therapeut word mij regelmatig de vraag gesteld wat iemand moet nemen om van zijn of haar klacht af te komen. 

 

In het begin begon ik direct hard na te denken.... Wat zou het allemaal kunnen zijn? Wat zou ik kunnen adviseren? Inmiddels is mijn antwoord:  Ik zou het echt niet weten. 

 

Mensen kijken mij dan vaak verbaasd aan. Maar jij bent toch een therapeut. Hoezo weet jij dat niet?

 

Dat komt omdat ik niet weet wat de oorzaak van jouw klacht is. Ik leg dat vaak uit aan de hand van het volgende voorbeeld:  Stel je voor: je bakt een cake en deze is mislukt. Je vraagt aan mij waarom jouw cake is mislukt. Dat kan zijn omdat je niet de verkeerde ingrediënten hebt gebruikt, het beslag niet goed gemixt hebt, de oven te hoog of te laag had staan, de cake te kort gebakken....

 

Om te weten waarom jouw cake mislukt zal ik door moeten vragen wat je gedaan hebt en gebruikt hebt.

Zo is het ook met lichamelijke klachten. Een klacht is een signaal van jouw lichaam dat er iets uit evenwicht is. Als therapeut ga ik op zoek naar wat dat 'iets' is. 

 

In het geval van bijvoorbeeld hoofdpijn kan het bijvoorbeeld komen door stress, tekorten aan voedingsstoffen, te weinig drinken, hormonale problemen, darmklachten, vaatproblemen, problemen met je lever,....  En ik heb geen enkel idee waardoor jouw hoofdpijn is ontstaan. En dus weet ik ook niet wat je eraan kunt doen ðŸ˜‰

 

Natuurlijk kan ik algemene tips geven om jouw klachten te verlichten. Maar veel liever pak ik de oorzaak aan van jouw klachten. Zodat je jezelf écht beter gaat voelen.