Gefeliciteerd, je bloeduitslagen zijn goed

Mijn huisarts vertelde mij dat er niks uit mijn bloedonderzoek was gekomen. Alle parameters zaten binnen de juiste waarden. En ik was teleurgesteld. Een beetje uit het veld geslagen ging ik naar huis.

 

Thuis vertelde ik dat alles goed was. En de reacties waren allemaal "goh wat fijn!"  Maar ik vond het niet fijn. En ik voelde me daar schuldig over. Want ik zou toch blij moeten zijn, opgelucht dat er niks gevonden was?

 

Maar dat mijn bloeduitslagen goed waren, nam mijn klachten niet weg. Die had ik nog steeds. En als de huisarts niks had gevonden, wat betekende dat? Stel ik mij misschien aan?  Zit het tussen mijn oren? En zo heb ik jarenlang doorgemodderd. Mijzelf groot gehouden en doorgezet. Want er was immers niks aan de hand. Terwijl mijn klachten toenamen. Mijn lichaam liet mij regelmatig in de steek. 

 

Op een gegeven moment kon ik haast niks meer. Ik ben gaan doorzoeken wat er aan de hand was.  In mijn geval bleek een van de oorzaken in mijn darmen te zitten. Mijn darmen waar ik al van kinds af aan last van had. Maar wat normaal was. Ik heb een prikkelbare darm en moet daarmee leren leven, zo is mij altijd verteld. Extra water drinken en vezelzakjes, dan kom je een heel eind.

 

En zo ga je door en hou je alle ballen in de lucht. 'Nait soezen, moar deurbroezen' (Gronings voor: niet zeuren maar doorgaan). 

Nu ik therapeut ben, kijk ik hier met verbazing op terug. Zoveel signalen van mijn lichaam die ik genegeerd heb. Zo vaak als ik mij een aansteller heb gevoeld als ik merkte dat het echt niet meer ging. Zo eenzaam als ik mij met mijn klachten heb gevoeld. 

 

Maar het zat niet tussen mijn oren. De signalen die mijn lichaam gaven klopten gewoon: er was iets met mij aan de hand.  En dat klopte ook! Toen ik eenmaal begreep hoe mijn lichaam werkt en dankzij de juiste onderzoeken wist ik wat er aan de hand was met mijn lichaam. Ik kreeg de regie over mijn eigen gezondheid terug! Ik functioneer weer, heb weer energie en een drive om dingen te ondernemen. 

 

Zowel als therapeut als ervaringsdeskundige wil ik iedereen zeggen: 

neem je klachten serieus. Je lichaam probeert je iets te vertellen. Luister hiernaar en ga op zoek naar de oorzaak van je klachten!