Kansen als je lichaam aan de handrem trekt

De menopauze wordt vaak gezien als een uitdagende fase, maar het is ook een periode vol unieke kansen voor zelfzorg en persoonlijke groei. Persoonlijk dwingt deze fase mij, net als veel vrouwen, om stil te staan, te reflecteren en mijn grenzen opnieuw te herzien. Het nodigt uit tot bewuste keuzes: waar sta ik nu en waar wil ik naartoe?

Denk maar eens terug aan je jongere jaren. Pubers hebben een soort 'cheatcode': ze kunnen tot laat op stap gaan en de volgende dag weer fris en vol energie zijn. Ze rennen van het ene feestje naar het andere, terwijl wij 's avonds uitgeput op de bank ploffen. Vaak vragen we ons af hoe zij dat kunnen volhouden… en dan realiseren we ons dat we vroeger zelf ook zo waren.

 

Voor ik in deze fase kwam, was het makkelijk om ongestraft door te blijven rennen, te veel hooi op mijn vork te nemen en drukke tijden te overleven met een afhaalmaaltijd of een snelle magnetronmaaltijd. Ik genoot van gezellige avonden met vriendinnen en sloot de dag graag af met een wijntje. Even ontspannen, dacht ik dan.Maar door de hormonale veranderingen in mijn lichaam accepteert mijn lijf dit niet meer. Het voelt alsof ik teruggefloten word. Juist omdat ik ‘het mezelf gun’ om lui op de bank te zitten en geen aandacht te besteden aan mijn maaltijden, krijg ik extra klachten en voel ik me slechter. Mijn lichaam trekt als het ware aan de handrem

 

Ik zie deze worsteling ook regelmatig bij mijn cliënten. Je hebt weinig tot geen energie, en dan wordt er gezegd dat je aan je leefstijl moet werken, omdat dit je klachten kan verminderen. Maar het helpt echt: een gezonde leefstijl, met voldoende beweging, ontspanning en evenwichtige voeding, kan je klachten verlichten en je energie een boost geven.

 

In deze fase is het belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Het kan enorm helpen als je partner wat werk uit je handen neemt, je werkgever begrip toont dat je even wat minder aankunt en je bij je vriendinnen steun kunt vinden. Samen sta je sterker en kun je deze uitdagingen aangaan, wat de weg naar groei en zelfzorg vergemakkelijkt.

 

Deze fase vraagt om zelfreflectie en bewustzijn. Het is hét moment om actief te investeren in onze gezondheid. Tijd om grenzen te stellen, tijd voor onszelf te nemen en onze prioriteiten te herzien. In veel culturen wordt de menopauze gezien als een overgang naar wijsheid en kracht. Door deze natuurlijke fase te omarmen, krijgen we de kans om dichter bij onszelf te komen en balans te vinden. 

 

Voor mij is de menopauze een tijd waarin ik bewuster en krachtiger word, met meer zelfkennis en innerlijke rust. Door de menopauze als een positieve overgangsfase te beschouwen, kunnen we deze tijd gebruiken om sterker, gezonder en meer in balans te worden. Laten we van deze periode een kans maken om te groeien en onszelf opnieuw te ontdekken.