Wat zijn opvliegers

Heb je ooit het gevoel gehad dat je in een oogwenk van aangenaam koel naar gloeiend heet gaat? Welkom in de wereld van opvliegers.

 

Maar wat zijn opvliegers eigenlijk? 

Een opvlieger is één van de meest voorkomende symptomen van de menopauze die 80 % van de vrouwen ervaren tijdens deze fase van hun leven....Opvliegers zijn plotselinge, intense gevoelens van warmte die je hele lichaam lijken te overspoelen. Ze kunnen gepaard gaan met roodheid van de huid, zweten en een snelle hartslag. Het kan een zeer ongemakkelijke ervaring zijn, vooral wanneer het op het meest onverwachte moment optreedt, zoals tijdens een belangrijke vergadering op het werk of zelfs 's nachts tijdens het slapen.

 

Maar waar komen deze opvliegers vandaan?

Onze lichaamstemperatuur wordt geregeld door een soort thermostaat in onze hersenen (in de hypothalamus). Deze thermostaat kan jouw lichaamstemperatuur heel precies regelen. Deze thermostaat staat, net als heel veel andere organen in je lichaam, onder invloed van oestrogenen.

Maar in de periode vanaf je 40e  - 45e levensjaar daalt je hoeveelheid oestrogeen.  Hierdoor raakt de 'thermostaat' van je lichaam uit balans: op een hele kleine temperatuurschommeling geeft je lichaam een hele grote correctie.  Je lichaam denkt dat de temperatuur in je lichaam hoog is en zet alle bloedvaten open om de overtollige warmte kwijt te raken. Dit heeft als gevolg dat je rood wordt en gaat transpireren: je krijgt een opvlieger.

 

Risico-factoren om meer opvliegers te krijgen

Maar opvliegers zijn niet alleen het gevolg van hormonale veranderingen. Factoren zoals stress, cafeïne, alcohol, pikant voedsel en zelfs warme omgevingen kunnen ook het risico op opvliegers verhogen of de ernst ervan verergeren.

 

Wat kan je doen?

Dus, wat kun je doen om opvliegers te beheersen? Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt proberen om deze symptomen te verminderen.

  • Het bijhouden van een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap kan helpen.
  • Daarnaast kan het vermijden van triggers zoals cafeïne en alcohol
  • Het dragen van lichtere kleding van natuurlijke materialen kan erg prettig zijn en is minder zweterig
  • Stress kan de overgangsklachten versterken: zorg daarom voor voldoende ontspanning.
  • Voor sommige vrouwen kunnen ook fyto-oestrogenen of hormonale behandelingen verlichting bieden. 

 

Kortom, opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom van de menopauze, maar met de juiste aanpak kun je de overlast die je ervaart beperken.  En onthoud, je bent niet alleen. Veel vrouwen maken dit mee en er zijn manieren om ermee om te gaan.