Overgangsklachten op de werkvloer: Laten we het taboe doorbreken

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van veel vrouwen, maar helaas blijft het een onderwerp dat vaak in de schaduw blijft op de werkvloer.

De fysieke en emotionele veranderingen die gepaard gaan met de overgang kunnen een grote impact hebben op het dagelijks functioneren van vrouwen, inclusief hun werkprestaties en welzijn. Het wordt hoog tijd dat we het taboe rond dit onderwerp doorbreken en aandacht besteden aan de behoeften van vrouwen in deze fase van hun leven.

Overgangsklachten en werkprestaties

Overgangsklachtenzoals opvliegers, vermoeidheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen kunnen het werk van vrouwen aanzienlijk beïnvloeden. Een opvlieger tijdens een belangrijke vergadering of een nacht van slechte slaap door nachtelijk zweten kan leiden tot verminderde productiviteit en zelfs tot verzuim. Het is toch bijzonder: als een vrouw een baby heeft gekregen dan is er begrip voor dat zij door alle gebroken nachten moeilijk kan slapen. Maar over de uitputting waar een vrouw in de overgang mee te maken kan hebben wordt niet gesproken. 

 

De cijfers liegen er niet om

Maar de cijfers liegen er niet om:

  • bij ruim driekwart van alle vrouwen leidt de overgang tot lichamelijke of mentale klachten!
  • 71 % van de vrouwen in de overgang valt de combinatie werk-overgang zwaar en geeft aan minder productief te zijn door de overgangsklachten.
  • 17 % heeft een burn-out gekregen door de combinatie werk-overgang
  • 25 % zit tegen een burnout aan.
  • En het is geen kleine groep vrouwen in deze leeftijdsgroep: het gaat om 173.000 vrouwen. 

(bron: https://www.cnv.nl/nieuws/cnv-onderzoek-17-vrouwen-krijgt-burn-out-door-combinatie-werk-menopauze/

 

Het taboe doorbreken

Ondanks deze grote groep vrouwen en de impact die deze klachten kunnen hebben, wordt hier niet veel over gesproken. Een van de grootste obstakels waarmee vrouwen te maken hebben bij het omgaan met menopauzeklachten op het werk is het taboe rond dit onderwerp. Velen voelen zich ongemakkelijk om hun symptomen te bespreken uit angst voor onbegrip of stigmatisering. Dit leidt vaak tot een gebrek aan steun en begrip van collega's en werkgevers.

Het is echter van groot belang dat we het taboe doorbreken en openlijk praten over de menopauze op de werkvloer. Alleen door het onderwerp bespreekbaar te maken, kunnen we het bewustzijn vergroten en een inclusievere werkomgeving creëren waarin vrouwen zich gesteund voelen bij het omgaan met hun menopauzeklachten.

 

Het belang van ondersteuning en aanpassingen op de werkplek

Werkgevers spelen een essentiële rol bij het ondersteunen van vrouwen die te maken hebben met menopauzeklachten. Dit kan onder meer inhouden dat er flexibiliteit wordt geboden wat betreft werktijden en pauzes, het creëren van een comfortabele werkomgeving met voldoende ventilatie en toegang tot koele ruimtes, en het bieden van vertrouwelijke gesprekken met leidinggevenden over eventuele aanpassingen die nodig zijn. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan bedrijfskleding die niet gemaakt is van synthetische stoffen. Of biedt vitaliteitsprogramma's, voorlichtingsprogramma's, persoonlijke begeleiding of coaching aan voor deze vrouwen. 

 

Conclusie

Het is tijd om menopauzeklachten op de werkvloer serieus te nemen en het taboe hieromtrent te doorbreken. Door openlijk te praten over dit onderwerp en de nodige ondersteuning en aanpassingen te bieden, kunnen we een werkomgeving creëren waarin vrouwen zich gesteund voelen tijdens deze uitdagende fase van hun leven.

 

Laten we samen werken aan een inclusievere en ondersteunende werkcultuur voor alle vrouwen.